Verkenning AWPG's i.h.k.v. de gezonde groene leefomgeving - ZonMw

ZonMw heeft iresearch in 2021 gevraagd om een verkenning uit te voeren naar Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid in het kader van de gezonde groene leefomgeving. Een gezonde en groene leefomgeving is een onderwerp dat in belang toeneemt. ZonMw heeft de ambitie om de onderlinge verbinding en samenhang op dit thema binnen ZonMw programmering te versterken alsmede de kennisinfrastructuur gericht op een gezonde leefomgeving te versterken.

Doelstelling
Om kennis gericht te laten ontwikkelen in aansluiting op landelijke, regionale en lokale kennisbehoeften en het gebruik van deze kennis in de (beleids)praktijk vervolgens te stimuleren, is een solide kennisinfrastructuur van grote meerwaarde. De Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid (AWPG’s) maken deel uit van een reeds bestaande kennisinfrastructuur. De AWPG’s richten zich in toenemende mate op maatschappelijke vraagstukken in het kader van een gezonde leefomgeving. Om deze inzet te vergroten is versterking en samenwerking nodig.

De verkenning richtte zich op wat nodig is om de AWPG’s beter toe te rusten om kennisgerichte ondersteuning te kunnen bieden op het terrein van een gezonde en groene leefomgeving. Deze verkenning sluit aan op de ambitie, verwoord in de Tweede Kamerbrief gericht op een gezonde groene leefomgeving. Wij hebben binnen onze verkenning samenhang gezocht met de verkenningen die worden uitgevoerd door RIVM en Platform31 (ikv Veluweberaad), op het terrein van een kennisinfrastructuur gezonde leefomgeving.

Werkwijze
Voor deze verkenning hebben wij gebruik gemaakt van verschillende methoden. Er zijn interviews gehouden met de coördinatoren van de AWPG’s in Nederland. Daarnaast zijn er verkennende interviews/focusgroepen gehouden met zowel inhoudelijke experts op het gebied van gezonde en groene leefomgeving over mogelijke samenwerkingen op dit thema. Ook is er mogelijke verbinding gezocht met aanverwante initiatieven waarin het thema gezonde en groene leefomgeving aan bod komt, door experts vanuit deze initiatieven te interviewen.

Om draagvlak te creëren zijn verschillende relevante stakeholders in focusgroepen samengebracht om te komen tot kansen voor verbinding en samenwerking tussen de verschillende domeinen en reeds bestaande initiatieven. Hierbinnen lag de focus op wat er nodig is om de AWPG’s beter toe te rusten op het thema gezonde groene leefomgeving. Kenmerkend voor onze aanpak is dat wij een kerngroep hebben gevormd met experts op het gebied van een gezonde leefomgeving. Zij hebben gedurende de verkenning meegedacht en meegeholpen om resultaten te duiden.

De resultaten van deze verkenning geven ZonMw handvatten in hun verdere programmering rondom het thema gezonde en groene leefomgeving.