Verkenning sociaaleconomische gezondheidsverschillen - GGD IJsselland

Mensen worden gemiddeld steeds ouder en hun leven telt steeds meer gezonde jaren. Het leven in goede gezondheid en levensverwachting is echter niet gelijk verdeeld over de Nederlandse bevolking. Wanneer deze verschillen afhankelijk zijn van de sociaaleconomische status (SES) van een persoon, wat o.a. bepaald wordt door zijn/haar opleiding, inkomen en werk, is er sprake van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) (Pharos, 2019). Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) leven gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar minder in goed ervaren gezondheid dan mensen met hoge SES.

GGD IJsselland werkt aan een strategie om de aanpak van gezondheidsverschillen voor de komende jaren aan te scherpen. De GGD vroeg daarom in 2021 aan iresearch om in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is omtrent de aanpak van gezondheidsverschillen in de regio.

Doelstelling
Het doel was om te verkennen op welke manier de GIDS (Gezond In de Stad)-gemeenten en andere gemeenten in de regio van GGD IJsselland inzetten op gezondheidsachterstanden; wat landelijke en regionale best-practices zijn in het terugdringen van gezondheidsverschillen; en welke landelijke ontwikkelingen in de aanpak van gezondheidsverschillen belangrijk zijn voor de GGD-regio.

Om deze verkenning uit te voeren is gebruik gemaakt van deskresearch om de algemene aanpak en specifieke aanpak van gemeenten rondom gezondheidsverschillen in kaart te brengen. Dit deskresearch bestond onder andere uit gezondheidsnota’s en achtergrondinformatie vanuit expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, Loket Gezond Leven en RVS. Daarnaast zijn GGD-medewerkers geïnterviewd die actief zijn op het thema, vijf beleidsmedewerkers van gemeenten die werken aan het terugdringen van gezondheidsverschillen en de adviseur voor de IJssellandse GIDS-gemeenten vanuit Pharos.

Deze verkenning resulteerde in een adviesrapport aan GGD IJsselland, die haar handvatten geeft voor de ontwikkeling van haar strategie in de aanpak van gezondheidsverschillen de komende jaren. In een interne rapportage zijn aanbevelingen geformuleerd waar GGD IJsselland zich het beste op in kan zetten, op welke manier zij dit kan doen en vanuit welke rol.