Gezonde kindermenu's Nijmegen

Friet met frikandellen of kipnuggets, vaak bestaan daar de kindermenu’s in restaurants nog uit. Dit kan veel leuker, lekkerder en gezonder. Daarom heeft Groen, gezond en in beweging Nijmegen het project VetLekker geïnitieerd. Bij dit project werken kinderen en koks samen aan nieuwe kindermenu’s.

Collega Gôkky Zeinstra heeft bij partners in de gemeente verkent hoe gezonde kindermenu’s in restaurants gestimuleerd kunnen worden. Wat zijn triggers voor restaurants? Hoe kunnen we kinderen inspraak geven over wat er op de menukaart komt? En hoe zorgen we ervoor dat dit ook haalbare recepten voor koks zijn? Uit deze verkenning is een plan van aanpak gekomen voor het project VetLekker.

VetLekker is o.l.v. Gôkky uitgevoerd met Kinderraad Nijmegen, basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit, bedrijven en natuurlijk restaurants. Kinderen gaan in gesprek met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. Elke school is gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks krijgen inspiratie en expertise op het gebied van gezonde voeding aangeboden om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s.

Met de input van de kinderen en van de experts stellen de koks meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen ze een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen vervolgens welk ‘VetLekker!’ kindermenu als winnaar uit de bus komt. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden. Studenten van de Radboud Universiteit onderzoeken de verkoop van het menu met verschillende marketingtechnieken.

 
Groen Gezond en In Beweging.png

Dit project is een vervolg op het Innovatielab Gezonde Kidsmarketing dat iresearch samen met Groen, gezond en in beweging Nijmegen heeft georganiseerd.

VetLekker in het nieuws