Gebruikersonderzoek Zoutmeter

In opdracht van de Nierstichting heeft iresearch een gebruikersonderzoek uitgevoerd op de zoutmeter. De zoutmeter van de Nierstichting is een online tool die laat zien hoeveel zout je eet en hoe je dat mindert. In Nederland eet namelijk bijna iedereen (85%) te veel zout. 

iresearch voerde een kwalitatief onderzoek uit onder 50 mensen. Daarbij werd gemeten hoe die gebruikers de zoutmeter invulden, en hoe gebruiksvriendelijk, begrijpelijk en nauwkeurig zij Zoutmeter.com vonden. Daarnaast brachten professionele diëtisten in kaart wat de gebruikers regelmatig eten (een zogeheten voedingsanamnese, op basis van de Eetmeter), om op een andere manier te meten hoeveel zout de gebruiker dagelijks eet. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn een aantal praktische aanbevelingen gedaan om de gebruiksvriendelijkheid en invul nauwkeurigheid van de zoutmeter te vergroten.

De Nierstichting spoort onder andere middels bovenstaand filmpje mensen om de Zoutmeter in te vullen. Deelnemers aan het gebruikersonderzoek kregen dit filmpje ook te zien voordat zij begonnen aan het invullen van de Zoutmeter. 

Zelf benieuwd naar de Zoutmeter?