Vlaardingen in Beweging – Projectleiders Gezond oud worden in Vlaardingen

isupporters Annemiek Visser en Gôkky Zeinstra zijn projectleiders van het project ‘Gezond oud worden in Vlaardingen’, een project van de sport- & beweegmakelaar Vlaardingen in Beweging (ViB). Veel 55-plussers in Vlaardingen bewegen minder dan wordt aanbevolen in de beweegnorm om gezond te blijven. Met dit project wordt de kracht van sport en bewegen ingezet. Meer bewegen zorgt er niet alleen voor dat mensen lichamelijk langer fit blijven, maar draagt ook bij aan de mentale fitheid, de zelfredzaamheid en het vergroten of onderhouden van sociale contacten.

Annemiek en Gôkky gaan dit project samen oppakken met lokale partijen, zoals welzijnsorganisaties, sportverenigingen, fysiotherapeuten, zorginstellingen, huisartsen, wooncorporaties, gemeente, ouderenbonden en de 55-plussers zelf. Samen met dit netwerk kijken ze wat de 55-plusser motiveert, waar behoeften liggen en zorgen zij ervoor dat vraag en aanbod sluitend wordt. Het verbinden van partijen binnen het netwerk is hierbij belangrijk. Daarnaast gaan ze middels communicatie uitingen werken aan een positieve mindset rondom bewegen bij de 55-plussers. Tot slot wordt door middel van onderzoek de voortgang en behaalde effecten van het project in kaart gebracht.

 
 

nieuwsbericht 17 mei 2018, Groot Vlaardingen

Gezond en gelukkig oud worden

Vlaardingen - Gezond en gelukkig oud worden kan vooral door veel bewegen. En daarvoor zijn niet altijd sportclubs of sportscholen voor nodig. Wethouder Ruud van Harten gaf vorige week het startsein om Vlaardingers erop te wijzen dat beweegactiviteiten gewoon om de hoek in de wijk kunnen plaatsvinden.

Met veel enthousiaste is een tiental 55-plussers na het startschot van wethouder Ruud van Harten in de beweegtuin van Marnix aan de Marnixlaan aan het bewegen geslagen.

Met veel enthousiaste is een tiental 55-plussers na het startschot van wethouder Ruud van Harten in de beweegtuin van Marnix aan de Marnixlaan aan het bewegen geslagen.

Het netwerk Gezond oud worden biedt de beweegactiviteiten aan op drie locaties in Vlaardingen. Hiermee wordt het bewegen in de openbare ruimte gestimuleerd. Ook de nieuwe sportkaart van de gemeente Vlaardingen werd vorige week gelanceerd en draagt bij aan bewegen in de buitenruimte.

Mooie plekken
"Vlaardingen kent mooie plekken om buiten te bewegen. Denk aan het Calisthenics park in park 't Nieuwelant, de beweegtuin bij Marnix, maar ook bankjes, lantaarnpalen en speeltoestellen in de woonomgeving kunnen als fitnessapparaten worden gebruikt", vertelde wethouder Ruud van Harten. Om deze beweegvriendelijke plekken onder de aandacht te brengen en om mensen wegwijs te maken hoe je deze op een juiste manier kunt gebruiken, biedt netwerk Gezond oud de 'samen buiten beweegactiviteiten'.

Goed initiatief
Tientallen deelnemers gingen na het startschot van wethouder Ruud van Harten, in de beweegtuin bij Marnix en in de beweegtuin aan de Willem Lodewijklaan in Holy hiermee van start. "Ik wist helemaal niet dat de beweegtuin ook door mensen in de wijk gebruikt mag worden. Wat een goed initiatief", laat een deelnemer enthousiast weten in de beweegtuin bij Marnix.

Professionals
Vorige week was er evenveel enthousiasme bij de start van de activiteiten in 't Nieuwelant bij het Calisthenics park. De activiteiten zijn vooral bedoeld voor 55-plusser maar jong en oud mag meedoen. Ook als bewegen minder soepel verloopt. De deelnemers worden begeleid door professionals van Argos Zorggroep (beweegtuin Marnix), Fernhout Fysiotherapie (Calisthenics park 't Nieuwelant) en Hoogendam MTC (beweegtuin Willem Lodewijklaan). Instromen is op elke locatie, op ieder moment mogelijk. De activiteiten worden 12 weken lang gratis aangeboden.

Sportkaart
Wethouder Ruud van Harten lanceerde ook de sportkaart van de gemeente Vlaardingen die een overzicht geeft van sportactiviteiten, sportverenigingen, speelplaatsen, sportaccommodaties en verschillende mountainbike- en wandelroutes. Via deze kaart zijn alle activiteiten te vinden. "Het netwerk Gezond oud worden in Vlaardingen stimuleert vooral bewegen onder 55-plussers en zo kunnen onze stadgenoten gezond en gelukkig oud worden", besluit Ruud van Harten.