voert veel werkzaamheden uit met betrekking tot de kwaliteit van (leefstijl)interventies. Wij zien het belang van het inzetten van erkende interventies, waarvan de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit helder is.
De belangrijkste activiteiten die we uitvoeren zijn (1) het adviseren binnen de erkenningstrajecten van interventies, (2) het opstellen van interventiebeschrijvingen en -onderbouwingen en (3) het doen van literatuuronderzoek naar (mogelijk) werkzame elementen van interventies.

 
Adviseren binnen de erkenningstrajecten van interventies (RIVM, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Vilans)
iresearch heeft ruime ervaring met het adviseren van interventies. Binnen de erkenningstrajecten van RIVM Gezond Leven, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Vilans krijgen interventie-eigenaren ondersteuning vanuit twee onafhankelijke adviseurs. Verschillende medewerkers van iresearch zijn adviseurs voor interventies op meerdere niveaus: I. goed beschreven; II. goed onderbouwd; en III. eerste aanwijzingen voor effectiviteit. Hierbij geven wij per erkenningstraject positieve, opbouwende feedback op een conceptversie van een interventiebeschrijving en helpen wij interventie-eigenaren verder op weg naar een heldere beschrijving van hun interventie.
 
Opstellen van interventiebeschrijvingen en -onderbouwingen
Naast het adviseren van erkenningstrajecten stellen wij in opdracht van interventie-eigenaren ook interventiebeschrijvingen op. Deze worden vervolgens ingediend voor (her)erkenning door de erkenningscommissies van o.a. RIVM Gezond Leven en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Hierbij zorgen we voor een inhoudelijke beschrijving van de interventie en een goede onderbouwing op basis van de recente (wetenschappelijke) ontwikkelingen op het thema van de interventie.

In het verleden hebben we o.a. de beschrijvingen gemaakt voor de interventies 'ZekerBewegen', 'De Harde Leerschool', 'De Zeeuwse Leefstijlroute', 'Voetjebal', 'Lang Leve de Liefde' (onderbouw, bovenbouw en de herhalingsmodule) en 'Sense.info'.

 
Ondersteuning erkenningstraject Vilans
De databank erkende interventies van Vilans bevat verschillende interventies op het gebied van de ouderen- en gehandicaptenzorg. Met het erkenningstraject helpt Vilans bij het doorontwikkelen van erkende interventies en stimuleren ze het gebruik van deze interventies.

iresearch ondersteunde in het najaar van 2023 in verschillende werkzaamheden binnen het erkenningstraject voor de langdurige ouderenzorg met als doel om de toestroom van basiskennis over dit soort interventies te verhogen.

Enerzijds ondersteunden we in de screening van potentieel interessante interventies, wat dient ter uitbreiding van de databank. Anderzijds verkenden we de literatuur over de effecten en onderbouwing van belevingsgerichte en muziekinterventies in de langdurige ouderenzorg.

 
Literatuuronderzoek naar (mogelijk) werkzame elementen van interventies
Uit de literatuur is al veel bekend over wat werkt bij de aanpak van verschillende gezondheidsthema’s. Het RIVM heeft daarom een aantal Wat Werkt Dossiers opgenomen op haar website Loket Gezond Leven. Zo wordt per gezondheidsthema duidelijk gemaakt ‘wat werkt’ en ‘wat waarschijnlijk werkt’. Deze werkzame elementen kunnen dan worden gebruikt in de specifieke aanpakken gericht op deze thema’s (denk aan jongeren en roken, ouderen en bewegen, gehoorschade of de gecombineerde leefstijlinterventie).

In 2021 zijn Soa Aids Nederland en het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid Rutgers in opdracht van het RIVM gestart met het maken van een Wat Werkt Dossier over het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren in het onderwijs. Om dit Wat Werkt Dossier op te stellen is een literatuuronderzoek uitgevoerd. iresearch werkte mee in het projectteam van dit traject.

Daarnaast hebben we in 2018, in opdracht van het RIVM, een overzicht gemaakt van de werkzame elementen van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)-plus door midden van een uitgebreid literatuuronderzoek. De GLI-plus kan specifiek worden ingezet bij de behandeling van obesitas bij volwassenen met een extreem verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico.