De Gezonde Wachtkamer: beweegstimulering in de wachtkamer

Wachtkamers bieden kansen om mensen te stimuleren tot beweging en het belang van bewegen onder de aandacht te brengen. Tijdens een stageopdracht heeft Britt Kloppenburg onderzocht hoe beweegstimulering kan worden toegepast in wachtkamers binnen de gezondheidszorg.

Achtergrond

In Nederland zitten we gemiddeld 9,1 uur per dag, terwijl langdurig zitten samenhangt met verschillende gezondheidsrisico’s. Daarnaast bewegen we te weinig: in 2024 voldeed slechts 45,1% van de volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Toch zijn veel wachtkamers nog steeds ingericht om te zitten.

Uit onderzoek blijkt dat wachtkamers juist geschikte omgevingen zijn voor het verspreiden van gezondheidsinformatie en het stimuleren van beweging. In Nederland zijn er tot nu toe slechts enkele voorbeelden van beweegstimulering in wachtkamers. Daarmee vormt de wachtkamer een nog onderbenutte setting, met potentie om patiënten en bezoekers in beweging te brengen met behulp van de juiste inrichting en informatie over het belang van bewegen, een zogenaamde Gezonde Wachtkamer.

Methode

In de periode van januari tot en met juli 2025 hebben we een deskresearch uitgevoerd naar goede voorbeelden van beweegstimulering (in wachtkamers) binnen de gezondheidszorg. Daarnaast zijn er 24 interviews afgenomen met verschillende experts, waaronder huisartsen. Op basis van deze resultaten is het concept voor een Gezonde Wachtkamer verder aangescherpt. Uiteindelijk zijn materialen ontwikkeld (een infographic en een aanvullende handreiking) ter ondersteuning van de implementatie van een Gezonde Wachtkamer in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat beweegstimulering in de wachtkamer op dit moment nog maar beperkt wordt toegepast in Nederland. De meerderheid van de geïnterviewden reageerde positief op het idee om dit verder te ontwikkelen. Daarnaast kwam naar voren dat er behoefte is aan informatie over het lokale sport- en beweegaanbod.

Kortom, een Gezonde Wachtkamer richt zich op twee belangrijke elementen: een beweegstimulerende inrichting en het aanbieden van informatie over het lokale sport- en beweegaanbod in de wachtkamer.

Wil je een Gezonde Wachtkamer implementeren in jouw wachtkamer?

Bekijk hieronder de infographic (klik erop om deze te vergroten):

 

Benieuwd naar de aanvullende handreiking met meer informatie? Laat dan hier je gegevens achter en je ontvangt de handreiking per mail.

Heb je een vraag over de Gezonde Wachtkamer? Of wil je dat wij met je meedenken? Dat doen we graag! Neem contact op met Kerstin van der Goot via kvdgoot@iresearch.nl of via de contactknop rechts op deze pagina.

Kerstin van der Goot

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

OKO - Rol van ouders bij vrijetijdsactiviteiten – Trimbos-instituut

Volgende
Volgende

Lokale coördinatie ketenaanpak valpreventie Gemeente Kampen - GGD IJsselland