Ouderonderzoek alcoholgebruik jongeren - GGD Gooi en Vechtstreek

Alcohol en jongeren is al jaren een actueel en controversieel onderwerp. De meningen over de beste omgang, regelgeving en handhaving verschillen. Regelmatig onderzoekt GGD Gooi en Vechtstreek hoe ouders omgaan met alcohol in de opvoeding. Met de resultaten van dit onderzoek kan de GGD activiteiten en materialen met betrekking tot NIX18 beter afstemmen op de wensen en behoeften van ouders. GGD Gooi en Vechtstreek heeft iresearch in 2016, 2018 en 2021 gevraagd om het ouderonderzoek voor hen uit te voeren. In het voorjaar van 2024 zal iresearch een nieuwe vragenlijstronde van het onderzoek uitvoeren. Omdat sommige jongeren ook in aanraking komen met roken en vapen, zullen hier ook enkele vragen over worden opgenomen. Hieronder lees je over (de resultaten van) de eerdere rondes van het onderzoek.

Alcoholonderzoek 2021

In 2021 zag het leven van veel jongeren en hun ouders er anders uit door de maatregelen rondom COVID-19. Hierdoor was de vraag hoe ouders omgaan met regels en communicatie over alcoholgebruik nog belangrijker geworden; jongeren waren immers meer thuis dan ooit. In dit digitale vragenlijstonderzoek vroegen we ouders of de huidige situatie rondom COVID-19 invloed heeft gehad op het (eventuele) alcoholgebruik van hun kind en of zij verwachten dat (op dat moment) toekomstige versoepelingen hier invloed op zullen hebben. Voor het eerst vroegen we in dit ouderonderzoek ook of ouders afspraken maken met hun kind over het gebruik van softdrugs (wiet en hasj). De resultaten van de vragenlijst zijn uitgediept in een tweetal focusgroepen waarin we met ouders in gesprek zijn gegaan om hun ervaringen met opvoeding, alcohol en softdrugs te delen en te onderzoeken waar behoefte aan ondersteuning in de opvoeding op deze thema’s ligt. De resultaten zijn in november 2021 verspreid door GGD Gooi en Vechtreek samen met een campagne op dit thema.

Alcoholonderzoek 2018

Veel ouders van jongeren accepteren de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het drinken van alcohol, zo bleek uit het digitale vragenlijstonderzoek onder 1870 ouders in 2018. Volgens ouders wordt gedronken door een deel van de jongeren, met name 16- en 17-jarigen. Dit gebeurt zowel thuis, bij vrienden als tijdens het uitgaan en in sportkantines. Ondanks het grote draagvlak voor de leeftijdsgrens van 18 jaar, twijfelen ouders aan de haalbaarheid van deze grens en de invloed die zij hierop hebben. Dit heeft invloed op de manier waarop ouders in hun opvoeding omgaan met alcohol. Ouders hebben behoefte aan handvatten om in gesprek te gaan met hun kind en afspraken te maken. Hoe behoud je goede communicatie maar stel je wel regels, wanneer maak je het bespreekbaar en hoe kun je je kind steunen in ‘nee’ zeggen? Uit de verdiepende focusgroepen bleek ook een behoefte aan open gesprekken met andere ouders om (succes)ervaringen te delen.

Alcoholonderzoek 2016

Het onderzoek uit 2016 betrof een telefonisch onderzoek onder 360 ouders van 14- tot en met 17-jarigen over alcoholgebruik onder jongeren. Vragen aan de ouders waren bijvoorbeeld: Hoe kijkt u aan tegen alcoholgebruik van uw kind? Hoe gaat u om met de leeftijdsgrens van 18 jaar? In dit onderzoek is nagegaan hoe ouders tegen het alcoholgebruik van jongeren aankijken en hoe zij hun rol hierin zien. Resultaten van dit onderzoek werden vergeleken met resultaten uit voorgaande jaren. Tevens werden de antwoorden van de ouders afgezet tegen alcoholgebruik volgens jongeren zelf, aan de hand van de resultaten van het EMOVO onderzoek. Het onderzoek maakte deel uit van het programma ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd’. Met dit onderzoek zette de GGD ouders aan het denken en kan de GGD haar activiteiten en informatie beter afstemmen op de vragen van ouders.