Tips, tools en ervaringen met monitoring en evaluatie van de IZA-regioplannen - NZa

Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een brede beweging ingezet naar ‘passende zorg’, naar samenwerking in de regio en naar een focus op gezondheid in plaats van ziekte. In de regio’s hebben zorgaanbieders, zorginkopers en gemeenten regioplannen gemaakt waarin afspraken staan over de vormgeving van het toekomstige zorglandschap.

Het is van meerwaarde dat de partijen in de regio’s deze plannen monitoren en evalueren. Hiermee kunnen ze niet alleen verantwoorden waar ze het vanuit het IZA beschikbare geld aan hebben besteed en de doelmatigheid van hun beleid bepalen, maar ook gezamenlijk leren van wat wel en niet werkt. Op basis daarvan kunnen ze aanpassingen in hun aanpak doorvoeren. Zo wordt monitoring en evaluatie ingezet als lerend vermogen.

Informatiekaart ‘Zicht op impact in je regio’

Samen met de NZa schreven we een informatiekaart om bestuurders en programmamanagers van de IZA-regio’s te inspireren op de inzet van monitoring en evaluatie voor de uitvoering van hun IZA-regioplan. We interviewden enkele regio’s om ervaringsverhalen en praktijkvoorbeelden op te halen die in de publicatie centraal staan. Daarnast bieden we een aantal concrete handvatten voor de M&E-aanpak.

Als basis gebruiken we de inspiratiewijzer die we in opdracht van het RIVM en het meerpartijenoverleg (bestaande uit het RIVM, JOGG, Pharos, Alles is Gezondheid, Vereniging Sport en Gemeenten, ZonMw en GGD GHOR Nederland) hebben ontwikkeld. Deze inspiratiewijzer helpt gemeenten aan de slag te gaan met verrijkte vormen van M&E van integrale gezondheidsaanpakken en beleid en biedt concrete handvatten, tools en voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan. Het RIVM had de rol als adviseur gedurende de opdracht en is tegenlezer van de publicatie.

Wil je dat we meedenken over jouw M&E-aanpak? Neem dan contact met ons op!

Binnenkort verschijnt hier de link naar de publicatie.

Afbeelding van NZa

Gôkky Zeinstra

Vragen? Neem contact met mij op.

Vorige
Vorige

Adviseur Publieke Gezondheid (Mentale Gezondheid/Suïcidepreventie) - GGD IJsselland

Volgende
Volgende

Kwartiermaker suïcidepreventie en mentale gezondheid - GGD West-Brabant