Versterken kennis- en adviesfunctie - GGD IJsselland

Door middel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zetten gemeenten, GGD’en, verzekeraars en VWS zich gezamenlijk in om een gezond en actief leven met een stevige sociale basis te bevorderen. Voor de periode 2023-2026 zijn de afspraken in het GALA erop gericht om lopende activiteiten in preventief gezondheidsbeleid te continueren en aanvullend nieuwe thema’s op te starten. De 11 gemeenten binnen regio IJsselland hebben allen een integraal plan van aanpak opgesteld om de GALA-doelen te behalen. De GGD heeft 8 van de 11 gemeenten hierin ondersteund.

De ambities uit het GALA vragen om versterking van de kennis- en adviesfunctie van de GGD om de beweging van zorg naar gezondheid te ondersteunen. Gemeenten ontvangen hiervoor financiële middelen vanuit SPUK-GALA. Binnen regio IJsselland is afgesproken dat de middelen van de 11 gemeenten worden gebundeld en dat de GGD een voorstel zal doen voor de invulling van de kennis- en adviesfunctie in 2024 en 2025. GGD IJsselland heeft iresearch in het tweede halfjaar van 2023 gevraagd hierin te adviseren.

De opdracht bestaat uit twee delen:

1.     Adviseren in het versterken van de kennis- en adviesfunctie van de GGD

2.     Adviseren in de rol van de GGD in de regionale coördinatie van de ketenaanpak valpreventie

Aanpak

Om GGD IJsselland te adviseren in bovenstaande complexe vraagstukken, maken we gebruik van verschillende methoden:

  • Deskresearch naar de behoeften van gemeenten en regionale samenwerkingen rondom het Integraal Zorgakkoord (IZA) m.b.t. de kennis- en adviesfunctie van de GGD vanuit GALA-plannen en regiobeelden.

  • Interviews met Adviseurs Publieke Gezondheid (PG) bij GGD IJsselland, gemeenten en partners in de regionale samenwerkingen IZA om verder inzicht te krijgen in de behoeften.

  • Ondersteunen in de voorbereiding en het bijwonen van de ambtelijke themasessie valpreventie.

  • Eventuele deelname aan enkele regionale bijeenkomsten.

  • De hieruit volgende adviezen voor de rol van de GGD (zowel in haar kennis- en adviesfunctie als in de regionale coördinatie ketenaanpak valpreventie) worden getoetst bij de betrokken Adviseurs PG. Dit geeft inzicht in de reeds aanwezige kennis, expertise en vaardigheden binnen de GGD en gewenste functie-eisen van nieuwe medewerkers.

Resultaat

Het resultaat van deze opdracht is ook tweeledig:

  • Voor het advies in het versterken van de kennis- en adviesfunctie van de GGD leveren we een voorstel, inclusief oplegger, op ter bespreking in het Dagelijks Bestuur, Algemeen Bestuur en Ambtelijk Overleg.

  • Voor het advies over de rol van de GGD in de regionale coördinatie van de ketenaanpak valpreventie leveren we een beknopt en helder, visueel rapport op. Hierin staat opgenomen welke rol passend is voor de GGD en hoe de GGD hier vanaf 2024 invulling aan kan geven.