Ervaringen en behoeften van gemeenten t.a.v. GALA - iresearch

Gemeenten hebben behoefte aan een integraal ondersteuningsaanbod en vragen met name ondersteuning op procesniveau. Dat blijkt uit een onderzoek dat we op eigen initiatief hebben uitgevoerd naar de ervaringen van gemeenten t.a.v. het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

Achtergrond

In 2023 is het GALA gesloten. Hierin staan de gemeenschappelijke doelen beschreven om te werken aan een gezond en actief leven. Het GALA versterkt de integrale preventieaanpak, een aanpak die we graag gezamenlijk zo goed mogelijk tot uitvoering laten komen.

Alle gemeenten in Nederland hebben in 2023 een GALA-plan opgesteld. iresearch heeft onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van gemeenten bij het opstellen van het GALA-plan, waar ze tegenaan lopen en welke behoeften er liggen tot aan 2026. Hiermee willen we bijdragen aan een goede uitvoering van het GALA waarmee de integrale preventieaanpak in Nederland wordt versterkt. Het onderzoek geeft input voor de optimale ondersteuning die gemeenten hiervoor nodig hebben.

Het onderzoek had de volgende hoofdvragen:

  1. Hoe hebben gemeenten het opstellen van het GALA-plan ervaren?

  2. Wat hebben gemeenten nodig om het GALA-plan succesvol tot uitvoering te brengen?

Voor dit onderzoek zijn vier verkennende interviews met kennisinstituten, belangenorganisatie en ministerie gevoerd. Daarnaast zijn er 10 verdiepende interviews gevoerd met gemeenten van verschillende grootte uit zeven verschillende provincies in Nederland.

Resultaten

Uit deze interviews kwam de meerwaarde van het opstellen van het GALA-plan naar voren. Het stimuleert een nauwere samenwerking tussen gemeenteambtenaren en het heeft gezorgd voor inzicht in de bestaande inzet en waar nog verdere stappen in gezet dienen te worden voor een versterking van de integrale preventieaanpak. Daarnaast blijkt uit het onderzoek waar de uitdagingen voor gemeenten lagen en liggen, denk aan: het samenbrengen van GALA en IZA, budgettering en verantwoording, de benodigde capaciteit en de monitoring en evaluatie.

Behoeften van gemeenten

Gemeenten zien graag een integraal ondersteuningsaanbod die past bij het lokale integraal werken. Hierin hebben gemeenten vooral behoefte aan ondersteuning op procesniveau.

In de visualisatie hiernaast staat een aantal elementen die gemeenten belangrijk vinden voor een integraal ondersteuningsaanbod om daarmee aan te sluiten bij hun behoeften (klik op de visualisatie om deze te vergroten).
Dit is een eerste voorzet en niet uitputtend. Wil je toelichting of heb je aanvullingen? We gaan graag met je in gesprek.

Presentatie van de bevindingen

De bevindingen van ons onderzoek hebben we gepresenteerd aan de landelijke kennisinstituten, ondersteuningsorganisaties en het Ministerie van VWS. Hiermee hebben we hen gevoed voor het ondersteuningsaanbod voor gemeenten.  

Wil je meer weten over de bevindingen? Laat je e-mailadres achter en je ontvangt het rapport in je mailbox.

Heb je een vraag of wil je doorpraten n.a.v. het onderzoek?

Neem contact op met Gôkky Zeinstra via e-mail of telefoon.

Werk je bij een gemeente en heb je behoefte aan ondersteuning bij de uitvoering van het GALA of IZA?

Bekijk onze opdrachten op dit vlak:

En neem contact op met Gôkky Zeinstra. We denken graag mee met jouw vraag.